Schoonschip

Pas fietste ik in de Buiksloterham in Amsterdam Noord langs Schoonschip. De meest duurzame drijvende wijk van Europa, claimt de projectwebsite. De 46 woningen die hier komen zijn niet aangesloten op het aardgasnet en gebruiken samen slechts één aansluiting op het landelijk energienet. Warmtepompen onttrekken warmte aan het water van het kanaal, er wordt gebruik gemaakt van passieve zonnewarmte en de douches zijn voorzien van een waterterugwininstallatie. Een smartgrid zorgt voor onderlinge uitwisseling van elektriciteit en met Waternet is een pilot gestart om energie te winnen uit het toiletwater. De daken zijn, vanzelfsprekend, groen (minimaal 1/3 van het dakoppervlak). Ook aan de mobiliteit is gedacht. Bewoners hebben geen individuele parkeerplaatsen, maar delen via de mobiliteitshub HUUB elektrische auto’s, bakfietsen, scooters en zelfs een bedrijfswagen voor verhuizende bewoners. Alleen de fluisterbootjes ontbreken nog.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: