Net als vroeger

Tot 2017 stond in de Eerste Oosterparkstraat een rij eind-negentiende-eeuwse panden. Binnenkort is de oplevering van de remake. Het proces heeft wel even geduurd. In 2000 wilde woningcorporatie Stadgenoot het blok slopen omdat de huizen ‘op’ waren. Het ging misschien niet om toparchitectuur, maar wel om heel karakteristieke bebouwing voor de Oosterparkbuurt, aan een winkellint als belangrijke buurtentree. Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap waren dan ook tegen sloop-nieuwbouw met historiserende nepgevels. Zij pleitten voor nieuwbouw achter gerenoveerde gevels. Uiteindelijk werd nieuwbouw alleen toegestaan onder voorwaarde dat de oude gevel precies werd teruggebouwd. En dat is gelukkig gebeurd. Er zijn in de jaren ’80 en ’90 immers al te veel ‘monumentale’ gevels uit deze buurt verdwenen. Aan de kassa in de tegenovergelegen dierensuper wordt enthousiast gereageerd: “Niet te geloven, ’t is net als vroeger, maar dan veel mooier!”

 

img_1048img_1064img_1056img_1058img_1052

 

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: