Louise blogt

Millennialmusea

Dankzij een samenwerking met het Museum of Contemporary Art, maken bezoekers van de UTC Mall in San Diego kennis met 70 kunstwerken van lokale kunstenaars. Op zoek naar nieuwe winkelconcepten die retail en kunst combineren? Kijk eens naar de Showfields Mall in New York City, of de art malls in China, daar al jaren dé hangout voor de jeugd. Met een wisselend museum-retailconcept bieden de malls van K11 een omgeving die scoort op social media en kansrijk is voor e-commerce. Ontwikkelaars van art malls spelen in op de zoektocht naar cultureel kapitaal onder de groeiende middenklasse. En met succes: de in 2018 geopende British Museum pop up store in de LCM Mall in Shanghai, werd de best bezochte winkel van de mall. Musea voor millennials!

Lekker luieren

Winkelen een stressvolle bezigheid? Dat hoeft niet. De zon en de vele aantrekkelijke gratis zitjes maken van een bezoek aan de Westfield UTC mall in San Diego een ontspannende tijdsbesteding. Je komt hier namelijk ook om te luieren, te lezen, de kinderen te laten spetteren op de waterspeelplaats, te dineren bij een van de vele restaurants of om te hangen rond een van de vuurplaatsen. De mall als relax-, en ontmoetingsplek kennen we in Nederland nog niet.

Deze mall floreert

Met meer dan 20 miljoen bezoekers per jaar trekt the Grove in LA meer bezoekers dan Disneyland. Het winkelcentrum uit 2002, met 58 winkels en restaurants in retrostijl, was in 2018 goed voor een omzet van $23.500 per m2. Daarmee was het Amerika’s een na best lopende winkelcentrum. Hier geen leegstand van 11%, maar een wachtlijst van drie jaar. Huurvrije periodes? Welnee, er wordt niets weggegeven. De ontwikkelaar ontvangt zelfs een percentage van de omzet. Een andere inkomstenbron is het gebruik van het winkelcentrum als set voor reclames, films en tv-producties. Het geheim van het succes is volgens Rick Caruso, de ontwikkelaar van the Grove, de toepassing van de aantrekkelijke kenmerken van straten in Charleston, Boston en New York waar mensen graag wandelen en verblijven. Zo ontstond een tijdloos winkelgebied waar veel oog is voor comfort en detail. Een plek waar mensen zich thuis en veilig voelen en graag komen. Bezoekers zouden hier, mede dankzij het ondersteunende activiteitenprogramma, gemiddeld 3 uur blijven. Het dubbele van de anderhalf uur die in de branche gebruikelijk is. En maar liefst 93% zou een aankoop doen. Een knappe formule, maar mij iets te Disney.

Stadsoase

Deze bibliotheek, een ontwerp van the Office of Metropolitan Architecture (OMA) en LMN Architects, staat alweer 15 jaar in het centrum van Seattle. Een verademing na een korte stop bij de overgewaardeerde en overvolle Pike Place Market.

Van groen naar bruin?

Californië is na Florida de staat met de meeste golfbanen. Grofweg zo’n duizend zijn het er. En samen gebruiken zij gemiddeld evenveel water als 2,8 miljoen mensen, circa 7% van de bevolking van de staat. Terwijl inwoners van Californië een boete riskeren als ze water verspillen bij het wassen van hun auto, het schoonspuiten van hun stoep of het gebruik van een fontein, zetten ontwikkelaar de woestijnen van Californië en Arizona vol met knalgroene watervreters. Hoe lang kan dit nog doorgaan? Er gaan stemmen op de golfsport te verduurzamen. Bijvoorbeeld door de greenways te veranderen in brownways met rotsen en aarde. Wetende dat groen verkoopt, verwacht ik weinig enthousiasme bij ontwikkelaars.

waterverbruik groene golfbanen in woestijnstaten

Aftellen

Veel bewoners van linkse steden als Seattle, Portland, Oakland, Berkeley en San Francisco kijken al hoopvol uit naar de verkiezingen in 2020.

De groene verleiding

Twintig jaar terug werd groen in Californië al succesvol ingezet als marketinginstrument bij de entrees van gated communities. Met een stuk of wat flinke palmbomen of bloeiende struiken bij de gate, oogde zo’n saaie woonwijk meteen een stuk luxer, unieker en daarmee aantrekkelijker. Deze zomer in LA, San Diego en Seattle viel mijn oog op het veelvuldig gebruik van groen op muren van speciaalzaken en luxere shopping malls. Of het de verkopen echt aanjaagt, durf ik niet te zeggen. Je merkt wel dat deze groene winkelstraten en malls uitnodigen om te verblijven en elkaar te ontmoeten. To be or to buy, that’s the question.

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑