Louise blogt

Nieuw Amsterdam

Nee ik ben hier niet in New York of Drenthe, maar in Weespersluis, vanaf vandaag de nieuwste woonwijk van Amsterdam. Heel Amsterdams in de veelheid aan bruggen en bakfietsen, maar daarmee houdt dan ook iedere vergelijking op.

Park(eerplek) gezocht

Vier jaargetijden in het Eenhoorngebied, een relatief nieuwe woonwijk in Amsterdam Oost waar nog ruimte is om buiten te spelen. Vooral het boompje verwisselen voor fietsen is hier het hele jaar door razend populair.

Herfst in Londen?

Zondag in Somerparc, een nieuwe woonbuurt op het terrein van de voormalige Zuidergasfabriek in het Amstelkwartier. Even vergeet ik de reisrestricties en waan ik me op deze mooie herfstdag in Londen, waar je dit type woonmilieu (luxe residences aan een park) veel vaker ziet. En dat was precies de bedoeling, lees ik later op de site van Inbo Architecten. Well done!

Rolstoelroute?

Deze zomer Venetië bezocht: een Corona-buitenkansje! Deze brug deed me fronsen. Een oude stad met meer dan 400 bruggen is zo toch niet rolstoelvriendelijk te maken? Thuisgekomen heb ik het nog eens nagezocht. Online vond ik verhalen van rolstoeltoeristen en -reizigers. Ik leerde dat een bezoek aan Venetië met de rolstoel wel goed mogelijk is. Ruim 70% van de stad zou toegankelijk zijn via de Vaporetto, de waterbus. Alle hotels moeten, bij renovatie, rolstoeltoegankelijk worden gemaakt, de belangrijkste musea en bezienswaardigheden zijn dat al. En sinds 2016 is zelfs een comfortabele gondeltocht te boeken, zie de lieve animatie van gondolas4all. “En zeg nou zelf, omdat er geen autoverkeer is, is het uiterst relaxed om ook met een beperking in Venetië rond te dwalen,” aldus de website naarvenetie.com. Of het echt zo relaxed dwalen is betwijfel ik.

Zuidas: work-live-play?

Alweer twintig jaar geleden werkte ik vanuit een adviesbureau voor een consortium van ontwikkelaars aan een leefstijlvisie voor de Zuidas. Wij adviseerden destijds in Uptown Amsterdam veel sterker in te zetten op wonen. Grappig om deze week in Het Parool te lezen dat nu ook wethouder Victor Everhardt hiervoor pleit. Hij hoopt in het nieuw te ontwikkelen woongebied tussen de Boelelaan en Beethovenstraat met 750 gezinswoningen zelfs gezinnen terug te kunnen halen die de afgelopen jaren uit de stad vertrokken (dat waren er 1 op de 8). Waarom gezinnen nu nog niet massaal kiezen voor de nieuwbouw op de Zuidas snap ik wel. Waar de openbare ruimte rondom de kantoorgebouwen vaak hoogwaardig is ingericht, ligt deze er tussen de woongebouwen wat verloren bij.

De laatste toren

Tussen september 2018 en juni 2020 liep ik regelmatig langs de Bijlmerbajes in het snel veranderende Amstelkwartier. Een jaar terug werd hier gestart met de sloop van vijf van de zes torens. De laatste staat er nog, in afwachting van zijn transformatie tot verticaal park in het nieuwe Bajes Kwartier. Bij het terugkijken bekruipt me een raar gevoel. Ben ik me nu zelfs gaan hechten aan dit lelijke stukje stad?

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑